panna cotta, panna cotta przepis, pistacje, przepisy z pistacjami, kuchnia włoska, włoskie przepisy, włoskie desery

Mój sposób na Dolce Novembre? Panna cotta z czekoladą i pistacjami.

Jak obiecałam, tak zrobiłam. I to była najbardziej relaksująca rzecz, za jaką się ostatnio wzięłam (polecam na odstresowanie). Chcecie przepis? 


Dokładnie rok temu zdradziłam Wam moje sposoby, jak przeżyć listopad, by było psychicznie łatwiej (i nie o kocyku i herbacie tam mowa). A dziś chcę Wam pokazać, jak zrobić z niego prawdziwy Sweet November, tyle że we włoskiej wersji.
.
Wystarczy, że macie w domu kremówkę, kakao, no i… pistacje – najlepszą rzecz pod niebem.
.
panna cotta, panna cotta przepis, pistacje, przepisy z pistacjami, kuchnia włoska, włoskie przepisy, włoskie desery
.
Miesiąc temu, podczas transmisji live (link do nagrania tutaj) w naszej grupie obiecałam Wam, że przygotuję dla Was deser z tej książki i słowa dotrzymałam :)  A skąd pomysł na panna cottę w wersji czekoladowej? To proste. Z mojej wybitnej niechęci do wersji klasycznej, waniliowej. Ta kojarzy mi się z budyniem, którego smaku nie zdzierżę za nic w świecie.
.
I tak, już nigdy nie spróbowałabym tego deseru, gdyby nie ten nagły przebłysk geniuszu, że jest czekolada, że są pistacje. A zatem jest nadzieja!
.

Któregoś dnia wróciłam do domu fizycznie wyczerpana. Mało kiedy bywam tak skrajnie zmęczona, jak wtedy. Ostatnie, o czym marzyłam, to gotowanie. I już, już miałam sobie odpuścić… Gdy w ostatniej chwili tupnęłam wewnętrzną nogą, postawiłam (samą siebie) do pionu i zabrałam do roboty. Pomyślałam sobie, że…
.
…kiedy jest lepszy czas na czekoladową rozkosz, jeśli nie wtedy, kiedy brak sił? Cóż lepiej je zregeneruje niż tak potężny zastrzyk magnezu? :)
.
.
Przepis jest prosty, szybki i pyszny (moje ulubione połączenie), a dobór składników to żadna filozofia. Czekoladę, pistacje i śmietankę mam w domu niemal zawsze. No, może te pistacje trudno uchować ?
.

Jesteście zmęczeni i brak Wam sił?
.
To najlepszy moment, by zrobić ten deser.

.


Panna cotta – składniki na 4 porcje

.

  • 2 szklanki śmietanki 30% (koniecznie bez karagenu)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g pistacji
  • gorzka czekolada

.

Panna cotta – przygotowanie

.

  1. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością wody, odstawić, by napęczniała.
  2. Śmietankę zagotować z cukrem, dodać kakao (wedle uznania). Im więcej, tym bardziej czekoladowo. Ja sypię na oko, aż uzyskam ciemny kolor.
  3. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej, dodać do śmietanki, wymieszać.
  4. Powstały płyn przecedzić przez sitko i przelać do miseczek.
  5. Posiekać pistacje i wrzucić je do miseczek.
  6. Wstawić do lodówki na kilka godzin (min. 2h).
  7. Przed podaniem posypać startą czekoladą.
    .


.
I ostatni, najważniejszy punkt 8. pochwalić się, czy wraz z deserem wróciły wam siły! :)
.

Choć przyznam szczerze, że mi pomogło już samo przygotowywanie. To była najbardziej relaksująca rzecz tamtego dnia. Gorąco polecam na odstresowanie. Świadomość, że w lodówce czeka czekoladowo-pistacjowa rozkosz, to najlepsze uczucie ever!
.
panna cotta, panna cotta przepis, pistacje, przepisy z pistacjami, kuchnia włoska, włoskie przepisy, włoskie desery, czekolada przepisy, czekoladowy deser.

A gdy już będziecie się rozkoszować smakiem panna cotty, zapraszam na garść ciekawostek :)

.


Czy wiecie, że…

.
…panna cotta prawdopodobnie pochodzi z Piemontu, którego stolicą jest Turyn – włoska stolica czekolady?
.

…niedaleko Turynu, w Pollenzo, mieści się główna siedziba Uniwersytetu Slow Food (L?Universit? degli Studi di scienze gastronomiche ? UNISG)? A slow food to nic innego jak delektowanie się posiłkami – nie pochłanianie jedzenia. To też przyrządzanie dań zgodnie z tradycją, wykorzystując lokalne produkty.
.

…założycielem ruchu Slow Food jest Włoch – Carlo Petrini. Od jego sprzeciwu wobec fast food wziął swój początek, tak popularny dziś, tryb życia w rytmie slow.
.

…Pollenzo to też Bank Wina (La Banca del Vino), w którym mieści się 100 000 marek (nie butelek!) win, które pochodzą ze wszystkich regionów i należą do 300 najwybitniejszych włoskich producentów. Wyobrażacie sobie same najlepsze szczepy i roczniki w jednym miejscu? Bank można zwiedzać, a w butiku nawet i kupić co nie co.
.

..w pobliżu Pollenzo znajduje się jeszcze Alba – światowa stolica trufli oraz Barolo – włoska stolica wina

.
Podsumowując, trudno o lepsze miejsce na kulinarną podróż!
.
A tymczasem, wyciągam mój deser z lodówki i zamierzam sprawdzić, czy w smaku jest równie rewelacyjny, co ostatnio.
.

Dajcie znać, czy już narobiłam Wam apetytu czy próbować z kolejnymi przysmakami? :)

.


Teraz czas na Ciebie, razem tworzymy to miejsce. Będzie mi miło, jeśli zostaniemy w kontakcie:

* Odezwij się w komentarzu, dla Ciebie to chwila, dla mnie ważna wskazówka.

* Posmakuj Kawowego Listuktóry poderwie Cię w górę lepiej niż tirami s?.

* Dołącz grupy Prawdziwe Włochy, w której spotykają się praktycy i entuzjaści włoskich klimatów. 

Więcej w Jedzenie jak marzenie
toskański przepis na zupę cebulową, przepis na zupę cebulową, włoski przepis na zupę cebulową, zupa cebulowa, włoskie przepisy, jak ugotować zupę cebulową, zuppa di cipolle
Toskański przepis na zupę cebulową. Idealny na chłodne wieczory.

Obiecałam Wam, że zdobędę na nią przepis, a mąż mi obiecał, że ją dla mnie przygotuje. I oto jest, toskańska...

Zamknij