Co się grilluje we Włoszech, zdrowe przepisy na grilla, przepisy na zdrowe grillowanie, grill po włosku

Jak zrobić grilla po włosku?

Moi drodzy, sezon grillowy to świetna okazja do próbowania nowych smaków, jak i do towarzyskich spotkań. Bo kuchnia włoska to nie tylko świetne składniki, ale przede wszystkim gotujący i  jedzący ludzie.


Nie ukrywam, że jeść lubię. Uwielbiam zwłaszcza degustowanie owoców dobrej kuchni włoskiej, a moja osobista jest zwłoszczona do granic możliwości. To na co dzień, no właśnie, a co z grillem?
.
Pomijam walory zdrowotne grillowania, gdy wytwarzają się różne dziwne związki, można sobie z nimi radzić, np. stosując tacki. Bo nie ma nic przyjemniejszego niż móc zaserwować znajomym coś, co będą długo wspominać. Coś w miarę zdrowego, i żeby nie było, po prostu smacznego. Jeśli to będą włoskie specjały, to kto wie, może wypatrzę kolejnych miłośników Włoch? Kto by się oparł Wirusowi Włoskiego Bakcyla w tak atrakcyjnym, bo grillowym, wydaniu włoszczyzny? :)
.
Zwykle to ja dzielę się z Wami swoją wiedzą, doświadczeniem, przemyśleniami i pomysłami. Często uznajecie mnie za eksperta, choć sama się za takiego uważam. Według mnie ekspert to ktoś, kto wie wszystko, a ja (na szczęście) wszystkiego nie wiem. To właśnie dzięki temu wciąż się rozwijam! Dlatego dziś to ja zwracam się do Was z prośbą. Nie raz mi pomogliście, wiem, że teraz będzie podobnie.
.
Mam ogród, mam grilla, mam pomysły i co najważniejsze, zbliżają się moje urodziny. Po cichu myślę, jak je zorganizować, również od strony kulinarnej. Ale z wykonaniem może być kiepsko. Zastanawiam się np. nad grillowanym koprem włoskim – gdzie w ogóle dostanę to warzywo? Chodzi oczywiście o bulwę, podobno z grilla i z czosnkiem smakuje wyśmienicie. Poza tym wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i skurcze żołądka. W sam raz do ciężkich potraw! No i jeszcze afrodyzjak. Gdyby tak zaserwować gościom, będą wspominać ten wieczór wyjątkowo miło, a  nie przez pryzmat późniejszych problemów żołądkowych. Tylko jeśli ten koper ma, tak jak czytam, posmak anyżowy, to zaczynam wątpić. Anyż nie czekolada, nie każdy to lubi. Zgodzicie się? A może jedliście koper w jakieś ciekawej wersji i Wam smakował?
.

Słyszałam też o grillowaniu ciasta na pizzę, ale czy ktoś z Was widział to w praktyce? Jak to ułożyć na grillu, żeby się nie zapadało…? To samo jeśli chodzi o bruschetty, dotychczas robiłam je w piekarniku, czy z grilla sprawdzą się tak samo? Frittata, ją podobno też się grilluje, aczkolwiek osobiście nie spotkałam nikogo, kto by ją wrzucał na ruszt. Arrosticini? Na nie już sezon w całej Abruzji, ale jak je przenieść na polskie realia?
.
Mojego męża przekonuje salsiccia, kiełbasa z mięsa marynowanego w świeżych ziołach, czosnku (uwielbiam), occie balsamicznym. Tylko to stoi poza moimi zdolnościami kulinarnymi. W zasadzie za grilla zawsze odpowiadali u mnie mężczyźni. Czas przejąć dowodzenie i wprowadzić włoskie elementy :)
.
Żeby ułatwić sprawę, dodam, że uwielbiam czosnek, pomidory, zioła, sery wszelakie, sałaty i praktycznie każde warzywo prócz brukselki. Mięsa też mogą być wszystkie z tych, które dostanę w Polsce.
.
Jak sami widzicie, pytań mam całe mnóstwo, dlatego chciałabym zapytać o radę Was, inspirujecie mnie mnie dziesięć razy bardziej niż jakiekolwiek “fachowe” poradniki. Ucieszę się na każdy komentarz, przepis czy poradę pt.:  co i jak grillować po włosku.

I wszystkim nam życzę: Buon appetito!
.



.

Więcej w Inspiracje, Jedzenie jak marzenie, włoskie miejsca w Polsce
całun turyński
10 rzeczy, które powinieneś kojarzyć z Turynem

Zamknij